07.01.2015

Blízké setkání, jiného druhu: Hans Lévelt

S Hansem Leveltem jsem se již jednou potkal u večeře během veletrhu Biofach. Dlouho jsem na ty dvě hodiny u jídla nemohl zapomenout, jaký dojem na mě udělal. Při znalosti firmy, kterou jeho rodina vlastní v šesté generaci jsem se rozhodl požádat o takové půlhodinové setkání, abych pro tento připravovaný blog udělal rozhovor o Bio produkci a Fair Trade.

1977 Cabo Verde, nebo u nás Kapverdské ostrovy.

1977 Cabo Verde, nebo u nás Kapverdské ostrovy.

Nakonec, ale bylo všechno jinak a z půlhodinky velice vytíženého muže byl celý den, sotva že jsem stihl vyzvednout cibule na zahrádku pro svého tátu.

Byl to dech beroucí rozhovor, kdy jsem naslouchal filmu života, jak v reklamě na Johnnie Walker whisky s promítnutím života, za který se nemusíte stydět. Začátek nejmladšího syna svého otce, u kterého se neočekávalo převzetí podniku svého otce a strýce, ale osud tomu chtěl jinak, namísto akademické kariéry jako u starších sourozenců. Asi do vínku mu dalo krušné poválečné období, kdy v Nizozemí byl nedostatek potravin a podnikavý duch ještě chlapce, jako by nalinkoval cestu životem. První obchody započal s držáky květin ještě jako školák a postupně k sobě vzal i své sourozence až přirozeně začal pomáhat u svého otce a strýce… Čas běžel dál, ale doba byla podobná té dnešní, dlouhodobé vazby velkých hráčů byly těžko k překonání pro menší firmy i v šedesátých letech. A po převzetí společnosti otevřel první obchod a po pár letech druhý, aby se stal více nezávislý. Ten příběh je celou dobu stejný a přitom stále v jiné dimenzi: dělat věci jinak a se vší poctivostí a respektem k obchodním partnerům. Často pomohla náhoda, stejně jako, kdy se rozhodl asi jako první v regionu nakoupit zelenou kávu napřímo z Angoly. Bez prostředníků již před více než čtyřiceti lety. Stejně jako se stal průkopníkem v obchodu s bio produkci čaje z Indie. Ano dělal chyby, první dodávku „BIO“ čaje musel od odběratelů stáhnout, protože byl podveden a BIO bylo nebio. Ale právě toto zvítězilo: upřímnost a slušnost v obchodu a respekt k partnerům. Dá se říci, že tento respektovaný pán, vždy šel svou cestou. Nedokončil vysokou školu, ale to, co nosí v hlavě a jeho příběh je více než univerzitní titul. Je člověkem, který inspiruje druhé a posouvá hranice oboru. Stál u zrodu nadace Max Havelaar, předchůdce Fair Trade a duchu této myšlenky je stále věrný, ač postupně opouští spolupráci s touto organizací a čím dál častěji se podílí na konkrétních projektech s konkrétním cílem skrze svou vlastní nadaci, za což byl nejednou oceněn. Jedním z projektů byl v Ugandě na zlepšení kvality kávy prostřednictvím vybudování nového zpracovatelského závodu na kávu, školení místních farmářů (toto ve spolupráci s významným obchodníkem s kávou: Kawacom).  A nyní je plně vytížen přeměnou konvenční produkce na BIO produkci kávy v Brazílii, která je v této oblasti na chvostu pelotonu produkčních zemí. Je fantastické v jeho věku vidět takový elán a slyšet vizi: do dvaceti let chceme dosáhnout 20% procent produkce z Ekologického zemědělství. Ale celá filozofie není jen o ohleduplnosti k půdě, a vlastní produkci, ale také respekt a dlouhodobé partnerství s pěstiteli.  A bez odpovídající péče o kvalitu konečného produktu by to nešlo vůbec. Ono je vůbec moc pěkné vidět obchody Simon Levelt s kávou a čajem v zemích Beneluxu. I jak se mění, ale stále na vás tam dýchá ta tradice skoro dvou set let značky Simon Levelt. Mám skutečnou radost, že mohu také přiložit fotky, které sahají do historie skoro čtyřicet let staré. Ano změnil přístup v této oblasti a je úžasné vidět kolik má i v naší zemi následovníků, kteří jdou podobnou cestou čtyřicet let po něm: Doubleshot, La Boheme Cafe, CoffeeSource atd.

1988 Urici, Mexico

1988 Urici, Mexico

Nicméně ani po několika týdnech nejsem schopen popsat, co ve mně toto setkání zanechalo. Ten respekt ke svým dodavatelům, zaměstnancům, zákazníkům a ta přehršle pozitivní energie. Ono tuto filozofii nejlépe popisuje fungování e-shopu, který provozují. Celý zisk je proporcionelně rozdělen mezi provozovatele obchodů Simon Levelt (přeci jim odebíráme určitý obrat, který by realizovali v obchodech a oni jsou v první linii, kde poskytují informace, zkušenosti atp.). Osobně neznám podobný přístup.

Asi proto vždy miluji tu jejich kávu právě z Ugandy ze zrn odrůd SL34 a SL 28 udělanou jako filtrovanou, když mi umelou i kávu na ručním mlýnku (a to přestože kávu každý den nepiji). Ano zákazníci se pro tyto kávy vracejí a nejlepší potvrzení té filozofie kvality v přístupu je, že jejich obchody rostou i v době recese a na rozdíl od konkurence ani nestahují rolety, že by končily.

1985 Finca Irlanda, Mexico, bohužel 40 let spolupráce je asi u konce v roce 2015. Biodynamická produkce

1985 Finca Irlanda, Mexico, bohužel 40 let spolupráce je asi u konce v roce 2015. Biodynamická produkce

Hans Levelt: Dekorace královským vyznamenáním

Hans Levelt: Dekorace královským vyznamenáním

Doufám, že se mi podaří ještě jednou se s tímto člověkem setkat a hlavně lépe popsat celou myšlenku filozofie obchodu v podání tohoto inspirativního muže.

Děkuji a doufám v „to be continue“.