30.06.2015

česnekové výhonky (stvoly) – inspirace asijskou kuchyní

DSC_0771[1]

Česnekové stvoly, když jsem na ně zapomněl a vyndal z tašky po více než týdnu.

Nemám rád výraz superfoods (superpotravina), neboť je to jako se Supermanem, jsou jen v reklamě a ve filmu. Ale česnek je takovou rostlinou možná mnohem více než všechny ty exotické, které jsou nám tlačeny jako lucuma, baobab acai atd. Tentokrát bych zde nerad vypisoval dlouhý seznam, čím je česnek pro člověka užitečný, ale soustředil bych se na jeho jiné využití v kuchyni, neboť tato chuť vás určitě chytí a pokud jej i pěstujete, pak bude jen užitkem navíc.

Zde jedna z jeho variant, ta možná nejméně známá, ale o to více fascinující a lákající k vyzkoušení. Dlouhé léta jsme na zahradě vylamovali poupata česneku, aby byly narostlé cibule co největší a vývoj květu jim neubíral živiny. Než jednoho dne objevila moje mamka recept v čínské kuchařce a od té doby se stala tato zelenina oblíbenou sezónní záležitostí v naší kuchyni. Tradiční úprava je u nás jako minutka s masem a sojovou omáčkou…

DSC_0773[1]

Udon nudle ve vegetariánské úpravě (česnekové výhonky, brokolice, mrkev), jako koření použita směs laksa.

Ale ač takto připravujeme tuto zeleninu více než čtvrt století myslím, že je stále dosti neobjevenou v našich podmínkách a zaslouží si tuto zmínku, neboť použití může být mnohem širší.

Chuť je samozřejmě česneková, ale zároveň chybí palčivost čerstvého česneku a má nasládlou chuť. Určitě sbírejte dokud je stvol ještě pod poupětem stočený do prasečího ocásku (u paličáku s postupem k létu stvol dřevnatí a podobně se chová pokud jej necháte uskladněny více než týden).

Sezóna je během celého června až do časného července ve vyšších nadmořských výškách (jakmile se stvol napřímí je česnek navíc připraven ke sklizni a na výhonky je již pozdě).

A jak s ním naložit? jednak jako zelenina s česnekovou chutí k přípravě mas, ale lze také grilovat, jako krátce povařený do salátů a zde na obrázků jako zelenina s udon nudlemi (dnes jsem použil značku Hakubaku, a lepší jsem zatím na trhu neobjevil jsou na některých e-shopech a také v Sapě, ale vyráběny jsou v Austrálii).