08.01.2015

Co s nezralým ovocem či zeleninou: JABLKO

Bohužel častým jevem v našich obchodech je nezralé ovoce a zelenina. Ano původcem je tlak na cenu a minimalizace rizika spojeného s hnitím na pultech resp. nedostatečný prodej, který je původcem klesající kvality na pultě.

Kiwi odrůda BRUNO

Kiwi odrůda BRUNO

Co se s tím dá dělat? Tak jako každé ovoce a zelenina dýchá, tak je možné jej také trochu resuscitovat. Scvrkávající či vadnoucí ovoce a zelenince je možné, stejně jako květiny, postavit na nohy vodou (dobrý obchodník mlží). A pokud nejsou dostatečně zralé, ale velikostí plně vyvinuté, je možné mnohé šikovně nechat dozrát za pomocí jablka. Co je tím kouzlem? Ethylen! Zralé jablko uvolňuje etylen, který pozitivně ovlivňuje chemické procesy v plodech směrem k přeměně k cukrům a barvivům, tolik typických pro zralé plody.

Proto do sáčku vložte s nezralými plody jeden či dva plody jablka a tímto urychlíte zrání a předejdete, že při samovolném zrání vám dříve plod shnije či se scvrkne. Toto platí zejména pro rajčata, kiwi, peckoviny jako švestky, ryngle, meruňky, broskve, kaki atd.

Na stejném principu fungují „dozrávárny“ ovoce ve velkém rozsahu (například banány, mango…ale samozřejmě i jablka).

Díky tomuto triku se daří každý rok mému otci si pochutnat na vlastním kiwi (odrůda Bruno), které v našich podmínkách není schopno dozrát do plné zralosti. Nicméně v tomto roce se mohl těšit ze sklizně téměř čtyřiceti kilogramů z jedné rostliny.