06.07.2015

Curry z kuřecích jater za 30 minut

DSC_0525Jako inspirace pro toto jídlo mi byla návštěva Sri Lanky a široký výběr podobných pokrmů, které se dají nazvat jako curry, což je rozhodně více anglický název než původem z Indie či dalších oblastí blízkých indickému subkontinentu (Sri Lanka, Bangladéš, Pakistán).

DSC_0594

A tak to vypadá hotové na pánvi

Po návratu jsem zkusil najít, co s tím, ale každý autor vaří po svém, a tak se fakticky opakuje pouze kuřecí játra, podobná koření a to je téměř vše. A tak jsem si vše trochu zjednodušil, tak aby nevznikalo jednak zbytečně mnoho nádobí, ale také šlo vše rychle připravit.

Fakticky začínám s rozpuštěním másla na pánvi (můžete použít i sádlo, ale lze i vhodný rostlinný olej na smažení), osmahnete nakrájenou cibuli s česnekem (lze použít i mladou cibulku, ale je to zbytečné).

dále přidejte opraná játra, která osmahnete ze všech stran, přidejte koření, které promíchejte s játry a následně vložte nakrájená rajčata (alespoň na osminky) a podlijte.

Můžete přiklopit a dusit, nebo klidně i volně, občas promíchejte. Stačí do rozvaření rajčat a vše je hotovo. Fakticky nepotřebujete více než půl hodiny na vše, při trochu zručnosti. a stačí jedna velká pánev a hrnec na rýži.DSC_0595

Ingredience:

500 g Drůbeží játra (mohou být i srdce, či jiná játra)

500 g rajčat

větší cibule

2 stroužky česneku (dle preferencí)

2 lžičky římského kmínu

1 lžičku Garam masala (případně Srilankan/Malay curry)

1 lžička kurkumy

1 lžička černého pepře

2 papričky chilli Bird´s Eye (nebo ještě lépe 2-4 čerstvé pálivé papričky, ne ty nejpálivější)

menší kousek čerstvého zázvoru (který nastrouhejte)

několik snítek čerstvého koriandru list (podávejte až na hotový pokrm)

Alternativně můžete dle preferencí používat fenykl semena (určitě ale osmahněte již s cibulí) a skořici.