01.07.2015

„Japonská mišpule“ a všechno je jinak

DSC_0758[1]Na toto ovoce se těším každé jaro, pokud mám cestu někam na jih Evropy či Blízký východ v období duben až červen. Jedná se o šťavnaté ovoce původem z jižní části centrální Číny a dnes není přiřazována k mišpulím a proto ty uvozovky v nadpisu. A další zvláštností je doba kvetení. Kvete výhradně na podzim a ovoce je prvním dozrávajícím jarním ovocem ještě před jahodami nebo s nimi podle odrůdy (nepočítám-li pomeranče a jiné citrusy). Můžete se také setkat s názvy lokvát, nespolo v Itálii nebo nispero ve Španělsku. (je zajímavé, že ani naše německá mišpule nepochází z ňemecka, ale spíže ze Západní Asie či Kavkazu)

Chutí může trochu připomínat meruňky, ale chuť je více svěží. Jejich nevýhodou je špatná transportovatelnost a proto je jen velmi výjimečně ke koupi v našich končinách. A pak pozor na velké pecky uvnitř plodu a lepší je odstranit slupku, která je tužší oproti zbytku plodu.

Toto ovoce svým složením není příliš bohaté na vitamíny ani minerály, ale o to více si jej oblíbíte po prvním ochutnání, ale vyvarujte se nahnědlým plodům, které jsou známkou otlaků, které kvalitu plodu prudce snižují, ale ani předčasně utržené plody (méně zralé) nejsou řešením, neboť jim chybí chuť.

Rozhodně pokud na něj narazíte, tak jej vyzkoušejte (před nákupem většího množství, ale alespoň jeden plod ochutnejte, vyhnete se zklamání)