30.04.2017

Smrže to jsou naše lanýže jara.

Je to něco více než týden, kdy jsem se vypravil po delší době na pražskou náplavku a kromě davů Pražanů jsem narazil s radostí na obvyklého prodejce hub, a co nevidím: smrže.

DSC_1790Tato houba je dle mého názoru v našich krajích téměř neznámá běžné populaci a je to pravděpodobně ze dvou důvodů. Prvním je předpoklad, že na houby se chodí až na podzim, či pozdním létě a tato houba roste výhradně na jaře a druhým je pak obvykle odrazující cena za její sušenou podobu, když se již někde s ní setkáte.

Nicméně se jedná o velmi chutnou houbu, která si zaslouží své místo v kuchyni a pokud ji vyzkoušíte, nebudete určitě litovat.

Výše uvedený odkaz v nadpisu odkazuje jednak na její obvykle vyšší cenu a nedostupnost (ač ji můžete nalézt růst v parku, zahradách nebo na kraji lesa nebo v místech kde v nedávné době došlo k zemním úpravám, nebo v porostech osik) a potom také, že má svou bílou a černou formu stejně jako jsou nejběžnější lanýže. Kromě toho se setkáte často i se žlutou formou.DSC_1791

Já si této houby vážím pro její výraznou trochu zemitou chuť, kterou někdy může připomínat stroček, ale je rozhodně jemnější. Vždy mi trochu evokuje inspiraci v kombinaci zeleni na koření. A nakonec není ani tak drahá, pokud si uvědomíte, že stačí cca 100 g na přípravu omáčky pro 4 osoby nebo nádivku respektive na rizoto, pak náklady jsou obdobné, jako když pracujete s chřestem.

Druhou výhodou této houby a opět bych tuto vlastnost přirovnal ke stročku. Pokud je houba suchá a uložena volně na talíři, pak vydrží v lednici klidně i týden.

Pozor je potřeba důkladně očistit podobně jako kotrč.

Prodej hub v dubnu na barcelonské tržnici.

Prodej hub v dubnu na barcelonské tržnici.

Moje volba nakonec byla pečené kuře se škumpou (kořeněné škumpou, kmínem a mletým pepřem) s lanýžovou omáčkou a celero-petrželové pyré (zde nikdy nepřidávejte vodu, jinak zůstane vodnaté, dobře zceďte a rozmixujte s máslem a mlékem pro zvláčnění, ale hlídejte konzistenci). Druhá půlka padla na klasické špagety se smržovou omáčkou a můžete vylepšit tvrdým kozím sýrem místo italského parmézánu.

Kuře na škumpě s celerovým pyré a smržovou omáčkou.

Kuře na škumpě s celerovým pyré a smržovou omáčkou.